MEET THE TEAM | Marco van Rooy

“Hoe kun je zaken slimmer en efficiënter doen? Dat is mijn persoonlijke drijfveer en dat past perfect bij Procurement Services.”

 

Wie is Marco van Rooy?
Tijdens het interview met Marco zie je op de achtergrond de schittering van de waterplas waaraan ze wonen. “Soms huppelt er wel eens een ree voorbij”, zegt hij tevreden. Niet gek, zo’n zelfgebouwd huis aan de rand van Leeuwarden inclusief sauna, tuinkamer aan het water en fraai uitzicht. De van oorsprong West-Friese bedrijfskundige houdt in zijn privéleven wel van rust en ruimte. Zakelijk mag het lekker dynamisch zijn. Dat blijkt wel uit zijn carrièrestart; 5 jaar op de Amsterdamse Effectenbeurs.

 

Hoe kwam je in het inkoopvak?
“Na de Effectenbeurs ben ik terecht gekomen bij de Noordelijke Dagblad Combinatie. Kranten en huis-aan-huis bladen in Noord Nederland. Dat was toen nog een organisatie van 1400 mensen. Ik werkte daar op IT-afdeling en was bezig met projectplanning, budgetten en contractmanagement. Maar ook met inkoop.” Marco is dus echt een allrounder. “Ik heb bedrijfskunde gestudeerd, omdat ik nog niet zo goed wist wat ik wilde. Als ik er nu zo op terugkijk was dat een goede beslissing. Eind jaren negentig kwamen de gratis kranten (Spits en Metro) op de markt. Het aantal krantenlezers nam af, advertentietarieven stonden onder druk, oplages gingen omlaag. We moesten steeds meer bezuinigen. Ik ben me toen meer en meer op inkoop gaan focussen om rendement voor het bedrijf te realiseren.”

 

De weg naar Procurement Services

“Ik ben een NEVI-opleiding gaan volgen en was op dat moment manager van het IT Bedrijfsbureau. Maar als het eenmaal loopt, zoek ik vaak alweer naar de volgende  uitdaging. Ik werd na een klus als Project Manager gevraagd om ook de inkoop voor de rest van de organisatie op te zetten. Zowel primaire inkoop als NPR. Dus toen mocht ik me overal mee bemoeien.” Verschillende mooie projecten volgden. De aanschaf van een kostbare nieuwe krantenpers, inktinstallatie, een verbouwing. Voor Marco een drukke, maar leerzame periode. “Er speelden ook diverse overnames, dus mijn agenda was goed gevuld.

 

Met die werkdruk, bleven andere zaken langer liggen dan gewenst. Toen ben ik Martijn Heijmans (oprichter Procurement Services) tegengekomen en die heeft bij een aantal inkoopprojecten geholpen. Die samenwerking verliep heel goed. Zij deden die trajecten veel vaker en daardoor sneller en beter. Als je iets drie of vier keer hebt ingekocht, dan weet je ook precies hoe het zit. Dat model, het uitbesteden van de secundaire inkoop, sprak me enorm aan. Ik ben in 2011 bij PS begonnen en nu inmiddels de langst zittende.”

 

Professionele profiel

Zoals veel andere collega’s bij Procurement Services werkt Marco meerdere dagen bij de klant op locatie. “Zo heb ik 4 jaar bij ForFarmers gezeten. Op dit moment zit ik voor een mooi project bij Profile (banden) in Veenendaal. Ook doe ik nog trajecten voor Maandag®, de Nuts Groep en Moba. IT Inkoop is inmiddels een specialisme van me.

 

Wat ik vooral ook leuk vind, zijn de grotere complexere vraagstukken. Bij Profile hebben we b.v. een inkoopteam opgezet met franchisenemers om inkoopvolumes te bundelen en op een hele andere manier in te kopen. Dat leidde zelfs tot aanpassing van de franchisecontracten. Daar moest ik het hele land voor door om ondernemers daarin mee te krijgen. Met o.a. telefonie en kantoorartikelen kun je vaak snel verbeteringen en besparingen realiseren, maar die complexe projecten zijn uitdagender. Hoe kun je echt toegevoegde waarde leveren, hoe bouw je succesvolle partnerships op met je leveranciers en hoe krijg je alle stakeholders mee? Dat vind ik mooie uitdagingen.”

 

Meeste energie van

“Waar ik zakelijk ook energie van krijg is bijvoorbeeld het hele inkoopproces professionaliseren, zoals we bij ForFarmers en Maandag® hebben gedaan. Inclusief rapportages voor de board. Van ad hoc naar grip. Daar komt de bedrijfskundige kennis weer goed van pas.

 

Mijn vriendin en ik werken beiden hard, maar we kunnen ook heel hard ontspannen. We gaan vaak op vakantie en brengen veel tijd door in onze tuinkamer. Daarnaast sporten we graag, we hebben samen de Elfstedentocht gefietst en trainen alweer voor volgend jaar!

 

Over Procurement Services

Marco is enthousiast over Procurement Services: “Het is eigenlijk het mooiste van twee werelden. Je hebt alle voordelen van een klein bedrijf: platte organisatie, zelfstandigheid, geen politiek, snelle besluitvorming. Mee kunnen denken over de toekomst. Omdat je voor grotere bedrijven werkt, krijg je wel de interessante cases en trajecten met enige omvang. En waar ik mijn voldoening uithaal, hoort hier bij de cultuur. Dingen slimmer en efficiënter doen, pragmatisch en met gezond verstand, want er is altijd ruimte voor verbetering!”

Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen in de NPR inkoop markt.