MEET THE TEAM | Hans Hofkes

 

“De plaats van procurement in de organisatie is belangrijk als je écht impact wil maken.”

 

Wie is Hans Hofkes
Hans (49) is opgegroeid in Eindhoven. Op dit moment woont hij samen met zijn charmante vrouw Gerlinde in Den Haag. Daarvoor woonden ze in Amsterdam en Arnhem. ‘We zijn weinig gebonden aan de plek waar we wonen. We vinden het leuk om in een nieuwe stad alles opnieuw te leren kennen’, zegt Hans. Een beetje avontuurlijk, niet alles van tevoren willen vastleggen, samen in vrijheid verbonden zijn en openstaan voor nieuwe dingen. Dat is Hans en dat zie je ook terug in zijn professionele leven.

 

Hoe kwam je in het inkoopvak?
‘In Nuenen werkte ik naast de middelbare school in de horeca. Daar heb ik geleerd dat een goed arbeidsethos belangrijk is. Afspraak is afspraak. In Wageningen heb ik Facility Management gestudeerd en later heb ik nog ik nog een Master gedaan’, vervolgt Hans. Een eerste job in Facility Management lag dan ook voor de hand. ‘Ik heb ook wat met gebouwen. Mijn vader was architect en docent Bouwkunde. Mogelijkheden van gebouwen en facilitymanagement vind ik een interessante combinatie. Deloitte was mijn eerste werkgever. Daar had ik te maken met huisvestingsvraagstukken. Vervolgens ben ik naar Hectas gegaan, in de schoonmaakbranche. Meer dan 100 mensen aangestuurd. Echt mensenwerk. Daarna ben ik gaan werken in meer adviserende rollen. Eerst naar Facility Portal en daarna naar DPA, een grotere inkoopadviesorganisatie.’

 

De weg naar Procurement Services
Hans vertelt gedreven: ‘Bij DPA bemoeide ik me met inkoop en contractmanagement in een supply chain management omgeving. Na 5 jaar ben ik naar de Arrange Group gegaan, een Integrated Facility Management club (tegenwoordig onderdeel van HeyDay).

 

Na Arrange Group ben ik bij Emeritor gaan werken en als Senior Consultant en 8 jaar werkzaam geweest in zowel privaat als publiek werkomgeving. Projecten heb ik uitgevoerd met de focus op inkoopvolwassenheid, met de laatste jaren specifiek in de zorg. Uiteindelijk wil je inkoop strategisch benaderen. Veel organisaties vinden dat nog lastig maar dat is wel de manier om impact te maken’, zegt hij met nadruk. ‘En toen belde Björn, projectmanager bij Procurement Services, die ik nog kende.’ Dan met een glimlach: ‘En nu werk ik hier!’

 

Professionele profiel
‘Als je bij ons komt, ga je met nog 10 mensen spreken, zei Björn, haha. Want bij Procurement Services moet je wel echt binnen het dna passen. Gelukkig kon ik helemaal mezelf zijn. Ik ben ook altijd eerlijk naar opdrachtgevers en leveranciers. Soms stoot je dan je neus, maar meestal haal ik daarmee positieve resultaten. Mijn kracht ligt in het voortraject. Zorgvuldige analyse. Ofwel de vertaalslag maken van informatiebehoefte naar inkoopbehoefte, zodat je de uitvraag naar de leverancier écht scherp kunt uitzetten. En verder kun je mij ook wel als een gedreven, dienstverlenend en servicegericht persoon beschrijven.’

 

Meeste energie van
‘Ik noem het ook wel spelen op het strand. Golfsurfen bijvoorbeeld. Maar ook trailrunnen in de duinen en op het strand. Trainen op dinsdag en dan nog twee keer in de week zelf.’ Maar het is niet alleen sport waar Hans warm van wordt. ‘Ik hou van enthousiaste mensen. Die van iets kleins iets groots kunnen maken. Verhalenvertellers.’ Nou, dat kan Hans zelf ook best aardig! En hij heeft een sociaal hart, zo blijkt. ‘Bij Stichting Burenhulp Amsterdam Oost deed ik vrijwilligers werk. Ik ben gaan wandelen met Sjef toen hij rond de 65 was met Parkinson. Inmiddels zit hij in een rolstoel en woont hij boven Alkmaar. Het is echt een vriend geworden. In Amsterdam liepen we jaren elke zondagochtend. Nu lopen we nog steeds elke eerste zaterdag van de maand. Ik ga even sjeffen, is bij ons dan ook al ruim 10 jaar een gevleugelde uitspraak’

 

Over Procurement Services
‘Op basis van de ervaring die ik nu heb is het bij PS echt What you see is what you get’, zegt hij stellig. ‘Open, transparante sfeer. Oprecht en direct. Dat vind ik heel prettig. Ik had gisteren de eerste meeting met alle collega’s samen en dan ervaar je ook heel veel fun. Het werkethos is vanzelfsprekend maar plezier ook. Dat is mooi om te ervaren. Ik voel me heel snel onderdeel van het geheel, dat zegt wel iets.’

 

Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen in de NPR inkoop markt.