MEET THE TEAM: Debora Camargo

“In procurement moet je heel goed luisteren, transparant zijn en oog hebben voor het voordeel van alle partijen.”

 

Wie is Debora Camargo
Debora is Braziliaanse van geboorte. En bij het horen van Brazilië komen de prettige clichés al snel naar boven: zon, samba, passie, carnaval en voetbal natuurlijk. Debora praat er met trots over: ‘Mijn vader was ook voetballer, hij heeft de top net niet gehaald. Mijn broertje voetbalde trouwens ook. Ja ik ben ook super extravert en krijg heel veel energie van mensen. Mij ga je niet in een hoekje zien’, zegt ze met een grote lach. Debora is gewend om veel contacten te leggen én te onderhouden. Zowel privé als zakelijk. ‘Ik ben een mensenmens’, zegt deze Heemstedense met roots in São Paulo. ‘En daarom past dit vak zo goed bij mij.’

 

Hoe kwam je in het inkoopvak?
Debora spreekt prima verstaanbaar Nederlands met een Portugese tongval, gelardeerd met hier en daar wat Engels. Het verraadt haar internationale oriëntatie. Ze studeerde Business Administration met specialisatie international trade & supply chain. Enthousiast vat ze haar carrièrestart samen: ‘Ik wilde altijd al internationaal werken. Ook in mijn jeugd heb ik in Argentinië gewoond en in de USA. Als stagiaire werkte ik bij een internationaal im- en exportbedrijf. Ik vond dat internationale fantastisch! Contact met mensen over de hele wereld! Ik heb gewerkt bij DHL, maar logistiek vond ik niet zo interessant, en verder onder andere in de internationale inkoop van sanitaire producten. Nadat ik mijn Nederlandse man had ontmoet, zijn we in Barcelona gaan wonen en werken. Daar heb ik ook mijn MBA gedaan. Eigenlijk heb ik altijd in procurementfuncties gewerkt.’

 

De weg naar Procurement Services

Ook daarna werkte ze altijd in internationale jobs, zoals bij Ricoh, Cargill en Cisco. Debora heeft inmiddels een indrukwekkende internationale loopbaan in procurement. Zowel product related als NPR.

 

Ten tijde van corona schoten veel bedrijven in de reorganisatiereflex. Dat gold ook voor Cisco, waar ze op dat moment werkte en waar de afdeling procurement van Cisco Amsterdam werd gesloten. Ze hield zich daar vooral bezig met HR in de breedste zin: benefits, services, outsourcing. Debora:´Ik wist één ding zeker, mijn volgende baan is niet bij een corporate. Dat had ik nu wel even gezien. Ik ben online gaan kijken en maakte een shortlist, met daarop Procurement Services. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik zelf ging solliciteren! Ik heb Martijn Heijmans gebeld en na het eerste gesprek voelde ik mijn hart kloppen.´ Het bleek een mooie match.

 

Professionele profiel

Hoe typeert Debora zichzelf, professioneel gezien? Daar hoeft ze niet lang over na te denken: ‘Als iemand met heel veel internationale ervaring natuurlijk, maar ook iemand met heel veel ervaring in NPR. Verder vind ik het bouwen van relaties erg belangrijk. Naar alle kanten toe. Naar mijn collega’s, klanten en ook naar hun leveranciers. I’m a relation builder! Ik wil helpen. Dat doe je ook door heel goed te luisteren. En in mijn werkwijze ben ik altijd super transparant. Hoe kunnen alle partijen voordeel behalen? Win/win. Hoe creëer je partnerships? Daarbij heb ik ook altijd een focus op de lange termijn.’

 

Meeste energie van

Dat Debora veel energie haalt uit het contact met anderen, zal niet verbazen. Maar dat is in Nederland toch wel een beetje anders dan in Brazilië? ‘Jazeker!’, roept ze. ‘In het begin miste ik Brazilië wel. Familie en zo. En na Barcelona moest ik ook echt wennen in Nederland. Maar nu ik gewend ben, wil ik hier graag blijven. Alles is heel goed hier in Nederland.’ Ze woont hier sinds 2005 en heeft twee zoons. ‘Ik heb ze tweetalig opgevoed’ vertelt ze. ‘Ik vind het belangrijk dat ze met mijn familie kunnen communiceren en ook de cultuur leren kennen. Ik ga elk jaar naar Brazilië voor een bezoek aan mijn zus en broer. In Nederland heb ik inmiddels veel vrienden en ik houd heel veel van sporten. Ik ben Pilates performer, doe aan boksen en bootcamps.’ En als ze soms even geen anderen in de buurt wil, pakt ze een boek.

 

Helden
‘Het klinkt misschien cliché maar mijn helden zijn mijn ouders. Mijn vader zei altijd: respecteer andere mensen. Doe andere niet aan wat je zelf niet aangedaan wil worden. Verder hard werken. Mijn moeder was de beste onderhandelaar in de wereld. Ze had een eigen bedrijfje en was een vechter. Never give up! Tot haar laatste minuut. Ze zijn allebei relatief jong overleden. Onafhankelijk, respect en vechten voor je bestaan. Dat heb ik van ze meegekregen. Nee heb je, ja kun je krijgen.’ Een mentaliteit die ze ook graag meeneemt in haar professionele leven.

 

Over Procurement Services

Maar waar ze tegelijkertijd ook veel van herkent in de bedrijfscultuur van Procurement Services. ‘Procurement Services is als een moeder. Sluit mensen in de armen. Iedereen is heel vriendelijk. Samen zijn we een grote moeder met grote armen’, zegt ze met die charmante Braziliaanse lach.

Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen in de NPR inkoop markt.