MEET OUR TEAM: Martijn Heitbrink

“We spelen hier echt eredivisie als het om NPR-inkoop gaat”


Wie is Martijn Heitbrink?

Martijn is met 9 jaar dienstverband inmiddels een vaste waarde bij Procurement Services. Toch was hij daarvoor meer van de ambachten. Deze Tukker van origine kent dan ook een gevarieerd carrièrepad en een rijk leven. Van zorgeloze jeugd tussen de boerenvelden van Ootmarsum tot een intensief bestaan als werkende co-ouder met 3 kinderen (8, 10 en 13) in Deventer. Een voormalig goudsmid die ook nog de Atlantische oceaan bezeilde…

 

Hoe werd je inkoper?

Van het Oost-Nederlandse dialect merk je weinig meer. Al zit de jeugd waarin dialect en tradities een fijne combinatie vormden met de vrijheid, nog diep in zijn hart. “Ik wilde goudsmid worden na de middelbare school. Iets in je hoofd creëren, dan schetsen en realiseren. Een ambacht, dat vond ik mooi.”, zegt Martijn. En zo geschiedde, maar het bleek ook een solitaire baan te zijn waar hij onvoldoende energie uit haalde. Dus besloot hij na zijn diensttijd de hogeschool Facility Management te doen en kwam hij tijdens zijn stage bij een klein adviesbureau terecht dat de inkoop coördineerde voor 12 zorginstellingen in het Oosten. Hij mocht blijven en het huwelijk met het inkoopvak was gesloten.

 

De weg naar Procurement Services
Hij vervolgde zijn carrière bij het Nederlandse Inkoopcentrum, dat de inkoop uitvoert voor veel overheidsinstellingen. Martijn: “Vervolgens ben ik als interim manager bij vervoersbedrijf Connexxion gekomen waar ik het facilitair bedrijf mee mocht opbouwen. Verschillende bedrijfsonderdelen kochten allemaal separaat in en dat hebben we samengebracht. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. ”Maar toen kwamen er kinderen en vond hij als hoofd inkoop bij de Gemeente Deventer een job op fietsafstand. Weliswaar dichtbij huis, maar tegelijkertijd wat verder weg van zijn ambities.  “Ik heb dat 4 jaar gedaan en toen kwam er een bemiddelaar op me af om eens met Procurement Services te praten.

 

Ik was toe aan de dynamiek van een commerciële inkoopomgeving. Wat ik gelijk heel gaaf vond is het business model van Procurement Services waarbij  je heel transparant kunt maken wat je precies doet voor een opdrachtgever en wat dat oplevert.”

 

Professioneel profiel

Het is nooit een gemakkelijke vraag om jezelf te beschrijven, maar Martijn begrijpt heel goed waar zijn toegevoegde waarde zit: “Met de 9 jaar ervaring ben ik soms ook een beetje het  cement tussen de stenen. Noem het een steunpilaar, vraagbaak of soms het geweten. Ik ben graag kritisch, stel ook altijd de vraag waarom we iets wel of niet doen. Ik heb veel verbinding met alle collega’s. En dat geeft echt een goed gevoel.”

 

Meeste energie krijg ik van…

“Privé is dat buiten zijn. Wind in je haren. Zee. Wandelen, concerten en muziek. Zakelijk is het de vrijheid, variatie en het boeken van resultaten! Die vrijheid is ook heel spannend, maar als je meer routine krijgt dan is dat geweldig. We spelen hier echt eredivisie als het gaat om NPR-inkoop en dat is super dynamisch. Om het te schetsen: in dezelfde week ben ik bezig met het structureren van de inkoop van enorm veel freelancers voor een toonaangevend mediabedrijf en organiseer ik mee aan een leveranciers conventie voor een van de grootste scheepsbouwers van Nederland.”

 

Wie is je held?
Martijn is een verteller. Dus op de vraag wie zijn held is, krijgen we uitgebreid antwoord: “Ik zag ooit op de VPRO een documentaire over een zeilschip De Amsterdam, dat de reis maakt die Darwin ooit heeft afgelegd met The Beagle. Ik maakte twee keer een Atlantische oversteek waarvoor je je als opstapper kunt aanmelden. Dat heb ik gedaan net als veel anderen op de internationale gastenlijst. Maar die vaste crew, vaak jonge mensen, zijn wel echt helden. Die kiezen ervoor om zeilend de wereld over te gaan. Heel verantwoordelijk werk met gelegenheidsreizigers. Prachtig!”

 

Procurement Services als metafoor
“Ik vind Procurement Services een soort professionele vriendenclub. Natuurlijk komen we hier allemaal om onze boterham te verdienen, maar het voelt niet alsof ik naar mijn werk ga. Het voelt als collega’s die vrienden zijn geworden of vrienden die ook collega’s zijn. Dat is toch geweldig?”

Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen in de NPR inkoop markt.