MEET OUR TEAM: Martijn Heijmans

“Bij Procurement Services spelen we Champions League, maar dan met vrienden”

 

Wie is Martijn Heijmans?
Letterlijk en figuurlijk grenzeloos. Dat is Martijn. Niet gebonden aan een plek. Ambitieus. Gedreven. En niet te vergeten: meertalig. De vader van Martijn had een mooie carrière bij het bekende Amerikaanse bandenconcern Goodyear. Dat betekende een jeugd verspreid over Luxemburg, Duitsland en Nederland. Andere culturen en andere talen.

 

Martijn kijkt er met een goed gevoel op terug: “Geboren in Luxemburg en acht keer verhuizen voor je 14e. Dat vormt je. Net als opgroeien met vier talen. Ik denk dat in die tijd een belangrijke basis is gelegd voor mijn latere leven. Je bent minder gebonden aan plekken maar veel meer aan familie en vrienden.”

Martijn is een verhalenverteller, iemand met een doel voor ogen en iemand die ervoor gaat. Tegelijkertijd met veel oog voor de omgeving en een ijzersterk teamgevoel. En niet te vergeten zijn droge humor die velen de mondhoeken doet krullen.

 

Hoe kwam je in het inkoopvak?
“Heb je even?, haha. Op mijn 14e ging ik voor het eerst naar school in Nederland. Dat was een totale cultuurshock. In Luxemburg ben je beleefd, praat je voorkomend en staat de leraar op een voetstuk, maar op het vrijgevochten VWO in Tilburg was dit totaal anders. Na het VWO wilde ik medicijnen studeren, maar werd uitgeloot. Uiteindelijk ben ik Geologie en Geofysica gaan doen. Een prachtig vak. Stenen, fossielen, olie en seismiek. Echt heel gaaf!” Ook in deze tijd keek Martijn over de grens: “Ik ging voor doctoraal veldwerk naar Italië, een prachtige tijd. Als gevolg daarvan wilde ik ook Italiaans leren en heb ik mijn propedeuse Italiaans gehaald.”

 

Dienstplicht bij de Militaire Inlichtingendienst en een internationale carrièrestart in de olie-industrie (Schotland en Noorwegen), gingen vooraf aan een andere uitdagende internationale job bij Philips in de callcenter business. Onder andere in Indonesië en later in Duitsland, nieuwe telefonie concepten aan de man brengen.

 

Ambitieus als hij was, begon hij ook nog aan een MBA-studie bij de Rotterdam School of Management. Martijn: “Het was een heftige tijd. Elke twee weken vrijdagavond en de hele zaterdag college. Werk mee naar huis voor twee weken. Assignments in het Engels. Ik was 35 en die MBA bleek een soort groot rijbewijs in hard werken. Dat is echt in mijn systeem gaan zitten. Na Philips maakte ik de overstap naar het adviesbureau Compendium, mijn eerste raakvlak met het inkoopvak.”

 

Professioneel profiel
“De start bij Compendium viel samen met het begin van de internethype. Alles was nieuw. E-procurement, marketplaces, e-sourcing… eigenlijk alles wat met inkoop en IT te maken had.” Behalve hard werken, zit ook het pionieren in Martijns genen. “In 2000 ben ik met mede MBA-studenten mijn eerste bedrijf begonnen: BQuake (van earthquake).” Met een lach: “Onze slogan was The internet will shake your business. Het was een soort Incubator formule. Technology start ups beginnen samen met grote bedrijven. Je tijd erin stoppen in ruil voor aandelen. Sweat Capital. We gingen alle AEX bedrijven langs. Mooie tijd. In Zeist verbouwden we een oude school tot kantoor en na Studio Sport op zondag begon de werkweek. Totdat in 2002 de internet bubble uit elkaar spatte en we het bedrijf uiteindelijk moesten liquideren, echt heftig maar achteraf gezien een louterende ervaring.”

 

Veel van de levenservaringen komen samen in Procurement Services
Terug naar start dus. En met een gezin in opbouw met drie jonge kinderen moest er ook brood op de plank komen. “Ik werd als interimmer hoofd inkoop bij PCM Uitgevers (het krantenconcern). Heb toen ook een flinke reorganisatie moeten doorvoeren. Heel leerzaam, maar toch minder mijn stiel. Ik bouw liever. Groeien, positiviteit en energie. Via via kwam ik in contact met een investeringsmaatschappij. Daar kwam ik André tegen (André Seltenrijch, mede oprichter Procurement Services). De investeringsmaatschappij had een grote drukkerijgroep gekocht en zocht hulp bij inkoopbesparingen. Al snel bleek dat we ook voor andere portfoliobedrijven konden besparen. In 2003 is met dit doel een aparte bv opgezet met naam Procurement Services. Later stapten we uit de investeringsmaatschappij, namen we de aandelen van de bv samen over en vanaf 2005 waren we volledig zelfstandig.”

 

Meeste energie van…
“Zakelijk is dat nieuwe dingen opzetten. Enthousiasmeren en ervoor zorgen dat je een setting creëert waar mensen bij willen horen. Als het om klanten gaat ben ik er vooral trots op als we er heel lang voor mogen werken en we dan eigenlijk part of the team worden. Verder vind ik het mooi als ik mijn collega’s zie groeien. Ze komen zelden uit consultancy en dan heb je ineens klanten waar je afhankelijk van bent. Dat is best wennen. Privé krijg ik energie van sport (hardlopen, golfen, fietsen en op de tribune bij Ajax 😉). En muziek. Ik zing al meer dan 25 jaar bij coverband de Cash Cows (wie kent ze niet uit de Ansoff matrix?). Is ooit ontstaan uit de MBA-club. Toen ik nog in Utrecht studeerde had ik een bandje NVDS. Weet je waar dat voor staat? (met een grote glimlach): Nieuws Voor Doven en Slechthorenden.”


Over Procurement Services
“Een collega zei ooit over Procurement Services: we spelen Champions League maar dan met vrienden. En zo voelt dat eigenlijk ook. Voor mij persoonlijk is PS een combinatie van alle ervaringen die ik heb opgedaan. Heel veel komt terug in het DNA van Procurement Services. Ook het internationale karakter. Uiteindelijk zijn we ook samen gaan werken met Kloepfel in Duitsland, en zoals de meesten wel weten, behoren we inmiddels tot het Franse EPSA.

 

Had ik eigenlijk al gezegd dat ik nu ook Spaans aan het leren ben?”

Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen in de NPR inkoop markt.