CASE: Nieuwe bedrijfskleding Damen Shipyards

Wanneer past het?

Bedrijfskleding is emotie. Natuurlijk, bedrijfskleding is er uit professionele noodzakelijkheid en het moet representatief zijn, maar wat iemand dag in dag uit draagt, komt heel nauwkeurig.

Procurement Services was in de persoon van Martijn Heitbrink vanaf 2017 onderdeel van het inkoopteam bij Damen Shipyards. In die periode was hij verantwoordelijk voor het projectmanagement van het inkooptraject nieuwe bedrijfskleding met als doel de inkoop van veiligere, goedkopere en comfortabelere kleding. Dat was voor een grote diversiteit aan werven met duizenden medewerkers (!) geen eenvoudige opgave. Bovendien een traject dat aanvankelijk moeizaam tot stand kwam, maar met een andere aanpak wel tot succes leidde.

 

Grip op het proces door betrokkenheid

Om grip te krijgen op het proces werd een inkoopteam samengeteld dat de disciplines Productie, Health Safety Environment & Quality (HSEQ) en Inkoop vertegenwoordigde. Daarnaast werd er een grote inkoopgroep met 20 stakeholders geformeerd waarmee zowel het proces, het kledingpakket als de inkoopspecificaties werd afgestemd en die tussentijds op de hoogte werd gehouden van de vorderingen.

 

Aan hogere kwaliteit viel nog een mouw te passen

De tweede stap was inzicht. Uit een grondige inventarisatie bleek het verschil groot te zijn in brandveiligheid, maar ook bij zaken als uniforme kleur Damen-blauw en uitstraling. Niet zo vreemd met veel verschillende werven. Zo bleek er bijvoorbeeld nog op sommige plekken korte mouwen gedragen te worden. Uit den boze in de offshore-industrie! Vervolgens werd er in het proces heel goed geluisterd naar de comfortwensen, nauwkeurig rekening gehouden met de veiligheidseisen en, last but not least, zorgvuldig gekeken naar de kosten tijdens de gehele levensduur. Op basis daarvan werd het aantal varianten uiteindelijk drastisch teruggeschroefd. Afwijken van de standaard lijkt in eerste instantie financieel aantrekkelijker, maar weegt niet op tegen het kwantiteitsvoordeel. Zo werden veiligheid en prijs dus optimaal gecombineerd. Naar ieders tevredenheid overigens, met betere beveiliging en tegen lagere kosten. Het project werd succesvol afgerond, passend voor iedereen; van de individuele medewerker tot financieel directeur!

 

Zie hier het artikel dat door Damen Shipyards is gepubliceerd.

Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen in de NPR inkoop markt.