Zo druk je de stijgende energiekosten!

De energiemarkt staat op zijn kop. De prijzen gaan door het dak. Dat is een probleem voor consumenten, maar ook uitdagend voor bedrijven. Wat kun je zelf doen om de controle terug te pakken over je energiekosten?

 

 

Energiecontracten, vast of variabel?

Jarenlang vormden energiecontracten met variabele tarieven geen groot risico voor een organisatie. Wellicht hebben daarom energiecontracten nooit de juiste aandacht gekregen. Sinds de rally van deze zomer zijn de tarieven aanzienlijk gestegen, waarbij de verwachtingen niet positiever zijn; de prijzen blijven hoog.

 

Bedrijven met een variabel tarief en die niet meedoen aan een energiecollectief voelen de pijn al een tijdje. Zij pakten direct de prijsverhogingen mee. Daarbij is het voor deze bedrijven niet altijd mogelijk om de prijsverhogingen door te berekenen aan de eindklant. Met als gevolg een druk op het resultaat.

 

Energiecollectief? Blijf niet afwachten

Doe je als bedrijf wel mee in een energiecollectief, dan profiteer je in 2022 nog van de lage prijzen die eerder zijn vastgelegd. De kans is wel groot dat je de pijn volgend jaar gaat voelen, omdat er voor veel collectieven van 2023 nog maar weinig is vastgelegd. Ik hoor je denken, waarom hebben ze dit nog niet gedaan? De normale periode voor collectieven om hun inkoop te fixeren is 12-18 maanden van tevoren.  Dat vastleggen zou dus ongeveer begonnen zijn toen ook de rally begon. Dus bleef men wachten. Nu hopen de collectieven dat de tarieven nog dalen in 2022. Gebeurt dat onvoldoende, dan kunnen de energieprijzen zomaar vele malen hoger uitpakken dan de prijs van het collectief van 2022.

 

Nú de regie pakken

Of je nu variabel inkoopt (en dus nu al last hebt van de hoge prijzen) of dat je het volgend jaar gaat voelen, in beide gevallen is het zaak om nú de regie te pakken. Want misschien is een boete voor het wisselen van energiecontract wel de moeite waard om toch over te stappen. Of wat dacht je van een gesprek aan gaan met de eigenaar van je huurpand. Er zijn veel variabelen waar jij altijd wel ergens invloed op kan hebben.

 

Slimme bedrijven acteren nu
Variabel of vast, in alle gevallen geldt: kijk naar de verwachte toekomstige kosten inclusief belastingen. En investeer in slimme oplossingen in verduurzamen. De extra kosten die je volgend jaar aan energiekosten kwijt zou zijn, zou je nu al contant kunnen maken  en investeren in je kantoor- en bedrijfspand. Het lijkt misschien een ongewone keuze, hetzelfde uitgeven wat je in 2023 kwijt zal zijn, maar je krijgt er een jarenlange lagere energierekening voor terug. Minder kWh, minder CO2 uitstoot én minder belasting, waar je in 2023 nog extra profijt uithaalt. Ieder kantoorpand moet tenslotte per 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben, die die heb je dan direct ondervangen.

 

Kan je niet investeren? Dan zijn er nog altijd voldoende opties om toch te verduurzamen en om zo meer grip te krijgen op de kosten. Wij denken dan graag met je mee.

 

6 concrete tips

Tip 1: Stop sluipverbruik (apparaten in slaapstand of die onnodig lang aanstaan).

 

Tip 2: Minimaliseer legitiem verbruik (het bekende “graadje lager’ en/of betere instellingen van machines en installaties).

 

Tip 3: Breng energiebesparings- en opwekmogelijkheden voor jouw organisatie in kaart.

 

Tip 4: Verlaag de investeringsdruk: lease is vaak een optie, overleg met de eigenaar over gezamenlijke initiatieven en onderzoek subsidies.

 

Tip 5: Sluit je nu aan bij een energie inkoopcollectief voor 2024 en 2025.

 

Tip 6: Zitten energiekosten in uw servicekosten? Vraag de breakdown aan de eigenaar om de verhoging te kunnen valideren. Of overleg of je energie in eigen hand kan nemen.

 

En tot slot: schakel de hulp in van experts. We zien bij onze opdrachtgevers uitdagende vraagstukken over hun energiecontracten en helpen met concrete oplossingen op maat. Elke situatie is namelijk uniek. Heb jij ook een inkoop vraagstuk rondom energie? Neem contact met ons op, we helpen heel graag!

Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen in de NPR inkoop markt.