Wat is het vooruitzicht van jouw energiecontract?

Repareer je dak als de zon schijnt!

De energiemarkt is behoorlijk turbulent. Het blijft voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel van de kostprijs. De markt lijkt nu wat te stabiliseren, maar of dat zo blijft? Dat is de vraag. Stilzitten is dus niet verstandig, actie ondernemen wel! Een slimme eerste stap is om je zakelijke contract tijdig onder de loep te nemen. Het dak repareren als de zon schijnt.

 

Energie blijft duurder
Bij Procurement Services weten we precies waar je op moet letten en hoe je dat aanpakt. Tegelijkertijd heb je niet alles in hand. De energieprijzen op de lange termijn voorspellen is tenslotte net zo lastig als het weer. Wel is de verwachting dat prijzen niet meer dalen naar de oude niveaus. Dat heeft te maken met de relatief kostbare component van duurzame energie. Gelukkig zijn er genoeg factoren waar je wel invloed op hebt, maar ga daarbij niet over één nacht ijs.

 

Een goed energiecontract begint bij jezelf
Er zijn verschillende factoren van belang. Aanbieders kijken bijvoorbeeld steeds strakker naar het afgesproken volume. Verbruik je minder (buiten de bandbreedte) dan krijg je steeds vaker een boete. Als je niet goed oplet kan verduurzamen je duur komen te staan. Maar er zijn meer zaken waar je op moet letten. Naast tarieven, zijn dat opslagen en klikstrategieën (Achterliggende strategie om de tarieven binnen het contract vast te leggen). Verder begint een goed energiecontract vooral bij jezelf. Hoe ziet je huidige contract eruit? Wat is je volume nu en wat zijn je duurzaamheidsambities? En last but not least: welk risico wil of kun je lopen?

 

Weet waar je voor betaalt
Er zijn nogal wat verschillen in de markt. De een werkt alleen met heel grote volumes, de ander alleen met collectieven. De ene partij werkt heel transparant, de ander niet of nauwelijks. Net als bij andere inkoop categorieën is het belangrijk om alle kosten inzichtelijk te hebben en op basis hiervan de beslissing te nemen.

 

Wacht niet en bepaal nu je (klik)strategie
Kortom er zijn veel mogelijkheden. Of je nu aansluit bij een collectief of niet, een goed zakelijk energiecontract vereist maatwerk. Bepaal dus nú je strategie. Ook als je contract nog even doorloopt, is een goede en tijdige oriëntatie van belang. Dat vereist grondige marktkennis, want energie is al lang geen commodity meer! Het is, bij wijze van spreken, zo veranderlijk als het weer. Wil je ook goede vooruitzichten voor jouw nieuwe energiecontract? Het seizoen is geopend! Voor de beste energiestrategie in jouw situatie, neem je contact op met Jurrian Blom.

Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen in de NPR inkoop markt.