MEET OUR TEAM: Anne IJkema

“We werken hier in vrijheid en vertrouwen. Dat voelen onze opdrachtgevers ook.”

 

Wie is Anne IJkema?
Het is misschien een cliché, maar ‘work hard, play hard’ is perfect van toepassing op Anne. Ambitieus, iemand die weet wat ze wil en die tegelijkertijd de geneugten van het leven weet te vinden. Bovendien is ze van veel markten thuis en thuis in veel windstreken. Geboren in Sneek, maar alweer geruime tijd Randstedeling. Ze is getrouwd met Paul en heeft samen met Britt (10) en Bob (8) een gezellig huishouden. Gezelligheid, daar houdt Anne van. Met de Hotelschool in haar achterzak zat de liefde voor goede wijn en culinaire uitstapjes er al vroeg in. Als het maar kwaliteit en variatie heeft, aspecten die ze ook meeneemt in haar professionele leven.

 

Een carrière van niet-gebaande paden
“De hele klas van de lagere school ging naar de middelbare in Leek, maar ik wilde naar  Drachten, net als mijn broer. Een beetje weg van het dorp”, vertelt Anne. Ze ging naar de Hotelschool in Leeuwarden en direct op kamers. Ze was actief bij een studentenvereniging, damesdispuut, deed bestuurswerk, organiseerde veel en haalde sponsors binnen. Een bezige bij. Ook hier koos ze bij haar stage niet voor het gebaande pad, maar voor de Bijenkorf, afdeling food. Aan de slag voor de restaurantformule van de Bijenkorf. Ze bracht in kaart wat de verschillende vestigingen allemaal deden en hoe ze het beter konden uniformeren. De stage vloeide over in een baan, met veel inkoopcomponenten. Anne: “Het was echt een supermooie tijd en daar begon het inkoopvak me al echt te interesseren”.

 

Hoe werd je inkoper?
Ze deed Nevi 1 en later Nevi 2. Bij de Compass Group werd ze internationaal inkoper voor zuivel en vlees. “Ik was 28 en na veranderingen in de organisatie koos ik ervoor om een overstap te maken naar Accor hotels als Senior Inkoper voor 40 hotels en verschillende labels. Er moest veel gebeuren.” Dat is wel aan Anne besteed en na 2 jaar werd ze Hoofd Inkoop: “Ik heb daar echt heel veel geleerd. Niet alleen van het inkoopvak, maar ook hoe je inkoop een centrale positie geeft in een organisatie en hoe je een hecht team smeedt. Ik volgde daar Carola Doornbos op die naar Procurement Services vertrok. Zo is het zaadje gepland”, zegt ze lachend.

 

De weg naar Procurement Services
“Om succesvol te kunnen zijn moet je intern ook heel goed in contact staan met alle relevante collega’s”, vervolgt Anne. “Daar ligt wel mijn kracht. Ik had elke twee maanden een procurement committee met de board en ik zorgde ervoor dat we als team van 5, vanaf het eerste moment betrokken waren bij allerlei projecten.” Overzicht houden, structuur aanbrengen en doorpakken. Dat kenmerkt Anne. Na 8 jaar Accor was ze toe aan iets anders: “Ik wilde de hotellerie uit en me wat breder oriënteren. Toen ben ik begonnen bij Real Result, inkoopconsultants die zich focussen op foodservice en hospitality en was daar verantwoordelijk voor een inkoopverband van grotere bedrijven, het aansturen van een team en structuur aanbrengen in een groeiende organisatie.” Ook weer een leerzame periode, maar na 20 jaar inkoop food en hospitality trok de brede dienstverlening van Procurement Services. Ook de connecties met Carola Doornbos en Michel Jonkers (die ze kende uit de Compass-periode), gaven een zetje in de richting van ‘The Valley’, het kantoor aan de Duwboot in Houten.

 

Krijgt de meeste energie van…

“Ik was bij Real Result al bezig met diverse NPR-projecten. Het mooie van Procurement Services is dat je bezig bent in de volle breedte; heel veel branches en producten en diensten. Van marketing tot afvalverwerking. Dat geeft energie.” Energie tankt ze privé ook in de volle breedte. “Ik zing alweer 11 jaar in een popkoor in Amsterdam, 4 stemmig met 20 dames. We oefenen elke maandag en treden een paar keer per jaar op.

 

Verder ben ik begonnen met padelles, ben jaren actief geweest als voorzitter van de oudercommissie van de BSO, ben betrokken bij het hockeyteam van mijn dochter Britt, wintersport in de winter, lekker kamperen in de zomer…, heel veel in de breedte dus, haha.”

 

Procurement Services als metafoor

Eindigen we met de vraag om Procurement Services te typeren. Ook daar draait Anne haar hand niet voor om: “In managementrollen heb je heel veel lijstjes en vergaderingen. Bij Procurement Services ben je meer op jezelf aangewezen. Maar je staat er nooit alleen voor, je kunt heel goed gebruikmaken van elkaars expertise. Wat ik ook heel bijzonder vind, is dat er geen hiërarchie is. Je krijgt alle vrijheid om je werk in te richten zoals jij dat wil. Je doet je eigen sales en project management. Juist in deze tijd is het heel belangrijk dat je mensen in hun waarde laat en ze laat werken zoals het beste bij hun past. Daarvoor moet je ook kunnen werken vanuit vertrouwen. Zo gaan we ook om met onze klanten en dat werpt z’n vruchten af.”

 

Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen in de NPR inkoop markt.