MEET OUR TEAM: André Seltenrijch

“Procurement Services is de dirigent die zorgt voor harmonie tussen onze klanten en hun leveranciers.”

 

Wie is André Seltenrijch?
“It will always be tomorrow” is een gevleugelde uitspraak van André. Er klinkt zowel een nuchtere als optimistische toon in door. Dat vertelt gelijk al veel over wie hij is. Opgegroeid in Rotterdam, en dan denk je al snel aan opgestroopte mouwen en ‘Geen woorden maar daden’. Ook dat past bij hem. Na precies één dag HEAO (te veel woorden) had hij het wel gezien. Tijd voor daden! “Ik weet het nog als de dag van gisteren”, zegt André. “Het was vrijdag 1 augustus 1980 en ik kon beginnen als Cargadoor, agent en jongste bediende bij een scheepvaartkantoor.” Een interessante carrière volgde. Inmiddels staat hij alweer 17 jaar samen met Martijn Heijmans aan het roer van Procurement Services, maar voor die tijd stroomde er heel wat water door de Rijn…

 

Een razendsnelle leerschool

Als trotse vader van twee studerende kinderen, woont hij met zijn vrouw nog altijd in Rotterdam. André met een glimlach: “Of ik er altijd blijf, is de vraag. Zakelijk neem ik altijd vrij snel beslissingen, maar in dit geval weet ik het nog niet. Mijn vrouw en ik zijn er nog niet uit”. Dat snelle beslissen zat er al vroeg in en als Cargadoor kwam dat goed van pas. Voor binnenkomende schepen maakte hij afspraken met terminals, regelde hij het vervoer, de douane, het vertrek, een nieuwe lading en de hele papierwinkel. “Het was ook heel hiërarchisch. Iedereen in pak. En voordat je een handtekening mocht zetten was je al wat jaren verder. Ergens in ‘93/’94 was ik de tweede man. Voor mijn dertigste werd ik de beoogd opvolger.”


Hoe werd je inkoper?
Maar zover kwam het in eerste instantie niet. “Ik had alle gradaties van het bedrijf doorlopen en wilde toch eens over de schutting kijken. Niet voor lang trouwens, want na een jaartje kwam ik terug en heb toen samen met de CEO alsnog het bedrijf verder uitgebouwd.

 

Dit familiebedrijf, de Burger Groep met 400 man personeel, werd uiteindelijk verkocht. André: “Het was een mooie job, maar het werd ook steeds meer HR dan dat je met de business bezig bent. En dat laatste vind ik toch leuker. Ik stapte over naar een investeringsmaatschappij. Daar werkte Martijn ook als interim Hoofd Inkoop. Ze hadden net een drukkerijgroep gekocht die niet goed liep. Samen met Martijn zijn we vooral naar de indirecte inkoopkosten gaan kijken met als doel waar mogelijk te consolideren, het proces te verbeteren en kosten te besparen. Dat was voor mij echt een eyeopener. Met toestemming van de investeringsmaatschappij hebben we toen Procurement Services opgericht om de afgesloten raamovereenkomsten voor die drukkerijen in onder te brengen. We waren  in staat om de cashflow in korte tijd enorm te verbeteren.”

 

De weg naar Procurement Services
André vervolgt zijn verhaal over het ontstaan van Procurement Services: “We realiseerden ons dat alle bedrijven dit soort indirecte kosten hebben waar vaak geen scherp beleid op is. We zagen het als een mooie kans om meer bedrijven mee te helpen. We kochten op 1/1/2006 de aandelen van Procurement Services en toen begon ons avontuur op de Zeehaankade in Utrecht. Prachtige tijd! Daarna naar Nieuwegein, een soort huiskantoor. Voor specifieke markten startten we, samen met specialisten die willen ondernemen ook een aantal andere bedrijven zoals Energy Services, EMPrint voor grafische inkoop, Greenwaste voor afval, Cargowatch voor logistieke ondersteuning en Bliq voor het beheren van mobiliteitsvraagstukken.” Allemaal florerende bedrijven . “Na een jaartje of 4 zijn we verhuisd naar de Duwboot in Houten. Ik vond het pand best groot, misschien wel te groot, maar Martijn vond het perfect, haha.” Misschien wel symbolisch voor hoe ze elkaar in evenwicht houden, het bleek in elk geval een schot in de roos. Het was een volgende stap van een mooie toekomst en bovendien een kraamkamer voor meer inkoop ondersteunende bedrijven.

 

Professioneel profiel
Bij André is het what you see is what you get (“Ik maak me meestal niet zo druk”). Dat zit niet alleen in zijn DNA maar ook in dat van Procurement Services. Een tikkeltje eigenwijs, straight, fair en natuurlijk die Rotterdams nuchterheid. André: “Ik zeg altijd van de 100 ‘problemen’ worden er 2 echt een probleem. Als je rugzak goed gevuld is met meer dan 40 jaar kennis en ervaring, dan leer je de hoofd- en bijzaken goed scheiden en zie je ook snel hoe een bedrijf acteert. Zowel bij het topmanagement als op de werkvloer. Het is overigens ook heel belangrijk om echt goed luisteren, om daarna tot de kern van het probleem komen.”

 

Procurement Services als metafoor
Misschien is dat óók wel typisch André; iets meer luisteraar dan spreker. Maar op de vraag ‘waar krijg je energie van’, hoeft hij niet lang na te denken: “Van het hele leven!” Want naast Procurement Services is er meer dan genoeg dat hem van de straat houdt. Sporten met personal trainer, golfen, goed eten, mooie wijn en fijne reizen. Het zakelijke en het aangename mooi in balans dus. “Zo staan we bij Procurement Services allemaal in het leven. We zijn ook een open, oprecht bedrijf. Je weet bij ons waar je aan toe bent. De belofte van faire deals voor alle betrokkenen, is geen loze belofte. Eigenlijk zie ik ons als een dirigent van een orkest. De musici zijn onze klanten, de leveranciers zijn de instrumenten en wij zorgen voor een harmonieus geheel!”

Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen in de NPR inkoop markt.