Drie tips om de weg te vinden binnen het EU mobility package

Welke impact heeft het EU Mobility Package op jouw bedrijf?

 

De transportsector is nog maar net bekomen van de coronacrisis en de volgende uitdaging is alweer gearriveerd: het nieuwe EU Mobility Package. Dit nieuwe pakket van Europese wet- en regelgeving zorgt waarschijnlijk voor nog meer schaarste. Vervoerders spelen hier graag op in door hun prijzen (stevig) te verhogen. Maar let op: je hoeft hier niet altijd in mee te gaan.

 

Heeft jouw leverancier al een prijsstijging aangekondigd vanwege het nieuwe EU Mobility Package? Gemiddeld verhogen vervoerders de wegvervoertarieven met 10 tot 15%. Een goed moment om kritisch te kijken naar de impact van deze wet op jouw bedrijf. Wij hebben de belangrijkste drie tips verzameld om deze verhogingen te beperken of zelfs te voorkomen.

 

 

Tip 1: Ken de nieuwe regels

De EU trekt met het EU Mobility Package de transportregels in alle lidstaten gelijk. En verbetert daarmee ook direct de werkomstandigheden van chauffeurs. Er komen nieuwe regels voor rij- en rusttijden, cabotage, verplichte terugkeer van de chauffeur en het voertuig. Zo hebben chauffeurs die in andere EU-landen werken recht op het minimum- of cao-loon van het land waar ze laden en/of lossen. Tenminste, alleen als het loon daar hoger is dan in hun thuisland. Alles bij elkaar maakt dat wegtransport duurder. Maar als je de wet goed kent, kun je ook beter inschatten of een prijsstijging in jouw situatie logisch is. Zo niet, dan sta je een stuk sterker in je onderhandeling.

 

Uitvoering in fases

Goed om te weten: deze wet wordt ingevoerd in fases. De eerste regelingen zijn op 20 augustus 2021 ingegaan. Dit loopt door tot en met 2026. Laat je goed informeren over wanneer welke regels gelden. Zo voorkom je dat je nu al moet betalen voor een regel die pas in 2026 ingaat.

 

 

Tip 2: Vraag naar de kostenopbouw

Ontvang je een offerte met alleen de prijs? Vraag dan om de details! Je wil tenslotte kunnen beoordelen of een prijs(stijging) terecht is. Door beter inzicht te hebben in de kostenopbouw en bijvoorbeeld de inzet van buitenlandse chauffeurs, sta je sterker. Vraag je vervoerder daarom om transparant te zijn. Nog beter: schakel een expert in die de cijfers kan duiden en advies geeft over vervolgstappen.

 

Krappe arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt zal door de nieuwe wet waarschijnlijk alleen maar krapper worden. Vraag je leverancier daarom tijdig aan de bel te trekken als dit gevolgen heeft voor jouw transport. Zo kun je op tijd de planning aanpassen of alternatieven zoeken.

 

 

Tip 3: Ken je transportprofiel

De EU Mobility Package gaat over Intra-Europees vervoer. Het hoeft daarom niet (volledig) van toepassing te zijn op jouw situatie. Als je alleen in Nederland vervoert, geldt deze wet niet voor de chauffeurs die voor jou de weg op gaan. Kijk daarom goed naar je transportprofiel en ga het gesprek aan met je vervoerder wanneer je een prijsstijging ontvangt. Je hoeft namelijk niet alles zomaar te accepteren!

 

Kom je er niet uit of wil je meer weten? Procurement Services kent de weg in deze complexe materie en kan je hierbij helpen!

Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen in de NPR inkoop markt.